Přeskočit na hlavní obsah

Vdolky babičky Boženky

Moje prababička žila prakticky na samotě, které se říkalo a říká Ostrov na Blatensku. Zažila dva císaře a všechny prezidenty. Zemřela v roce 2014 ve věku 99 let. Celý její život prováděla tvrdá práce, nosila šátek a zástěru a doma měla kouzelnou pec s plotnou, na které pekla tyto vdolky. Spolu s kulajdou a škvarkovými plackami jde o recept, který patří mezi naše rodinná dědictví. Těsto je ze surovin, které měli lidé na vsi vždy po ruce - mléko, vejce, mouka. Naopak chybí tuk, který byl drahý a nedostatkový. Vdolky jsou tak lahodné, že obvykle sním tak 4 naráz :)


 Menší exkurz do historie 

Vdolky se historicky pekly na celém území Čech snad od vzniku sporáků a ploten (a nejspíš i dříve). Někde se smažily na sádle či přepuštěném másle podobně jako koblihy, někde se do receptu přidávaly vařené brambory, někde se vdolky pekly na drátě. Recepty na vdolky, nebo chcete-li dolky, uvádí kuchařky v knihách, které se datují do doby před rokem 1880. V brožurce Jak chutná Prácheňsko (MAS Strakonicko, 2013) se píše, že se vdolky pekly na drátěném sítě nad plotnou od 40. let 19. století. Takové vdolky měly specifický vzhled s optisknutou mřížkou. Recept a další zdobení je pak totožné s níže popsaným receptem od mojí prababičky.  Vdolky se mohly také plnit, ty neplněné pak zase sloužily i jako příloha k polévce či "meltě s mlíkem" (Těstohrátky, Jihočeské muzeum v ČB, 2015).
 Vdolky pekly hospodyně po celý rok, ale zvláště pak v létě a při práci na poli. V té době byl totiž dostatek mléka a tvarohu, který se k vdolkům tolik hodí. Ženy dříve také musely pracovat po poli spolu s celými rodinami. Ráno zadělaly, těsto během dopoledne vzešlo a žena pak jen odběhla z pole o půl hodinky dříve než ostatní a rychle upekla či usmažila vdolky pro celou rodinu i pomocníky. 
 Na obrázku je pečení vdolků ve skanzenu v Kouřimi (2019).

Recept

Na vdolky potřebujeme bílou hladkou pšeničnou mouku (500 g), 1 vejce, asi 350 ml mléka, kostku čerstvého droždí, špetku soli. Přidat můžeme i cukr na podporu kvasnic. Bílou mouku můžeme zaměnit i za celozrnnou nebo špaldovou. Vdolky pak budou hutnější, tmavší a změní chuť i výsledné nutriční hodnoty.
Do vlažného mléka s cukrem přidáme droždí. Necháme vzejít kvásek a ten přidáme k ostatní surovinám. Těsto opravdu pečlivě promícháme vařečkou (nebo přenecháme práci robotu). Těsto musí být hladké a musí krásně vonět. Následně necháme těsto kynout asi 40 minut na teplém místě. Ideální je blízkost kamen, ve kterých mezitím rozděláme oheň. V dnešních podmínkách si vystačíme s kontaktním grilem nebo se silnou litinovou pánví (ideálně palačinkovou), která nahradí plotnu. Z vykynutého těsta vyválíme oválek, ten rozkrájíme na kolečka a z nich uplácáme vdolky. Vdolky pak necháme ještě okynout. Nakynuté vdolečky pak klademe na rozpálené tály plotny. Pečte spíše po stranách a ne přímo nad ohněm, aby se vdolky zvenku nezpálily, ale uvnitř nebyly syrové. Vdolky pečte pomalu dokud nechytnou hnědý odstín. Pak je otočíme z druhé strany. Hotový vdolek je krásně měkký uvnitř a tvrdý zvenku. Při poklepání nožem zní dutě. 









Co na ně?

Hotový vdolek z plotny se rozkrajuje (takže máte hned z jednoho dva :)). Na každou polovinu patří lžička domácích povidel vlastního výběru, ale nejlepší jsou ta švestková. Výborná jsou ale hrušková, jablečná nebo bezová. Na povidla se sype domácí tvaroh. Pokud nemáte domácí tvaroh, vystačíte si bohatě s tvrdým tvarohem na strouhání. Jako třešnička na dortu pak vdolek dozdobí lžička zakysané smetany. Takto se vdolky zdobí především v jižních Čechách. Nakyslý tvaroh a smetana skvěle dochucují sladká povidla.
Ve středních Čechách se rozkrojené vdolky častěji potírají rozpuštěným máslem, následně se potírají povidlím a na vrch se sypou strouhaným perníkem. Tato kombinace je sladčí a také velmi chutná (ale já jako Jihočeška nedám dopustit na tvaroh).





 Znáte vdolky? Věděli jste, že se pekly na plotně nebo znáte jen smažené bavorské vdolky? Zkusítě recept mojí prababičky?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Chovejte slepice!

Pokud uvažujete o pořízení nějakého hospodářského zvířete, vaše první volba by rozhodně měly být slepice. Je z nich všestranný užitek, potřebují minimum prostoru, stravy i péče. Za vaši lásku se vám však odvděčí vejci v bio kvalitě a třeba i chutným masem. Je už pak jen na vás, zda se rozhodnete zachránit slepičku z velkochovu nebo si pořídíte přímo chov konkrétního plemene. Vše, co o chovu potřebujete i nepotřebujete vědět, naleznete v článku.  Kde sehnat slepičky?  Nosnic se pravidelně zbavují drůbežárny , protože po nějaké době klesne snůška slepičky pod rentabilní udržitelnost. Slípky se pak rozprodávají za pár korun. Taková roční nosnice může ale stále nést třeba jedno vejce za dva dny, v létě a při dobré stravě i častěji. Ještě dva roky vás tak může zásobovat . A uděláte i dobrý skutek , kdy slepici, která zatím neviděla denní světlo nebo trávu uděláte šťastnou.  Další možnost je zeptat se souseda , jestli náhodou nemá mladé slepice na prodej. V ne...

Jak jsem zhubla 14 kilo

Tento článek píšu na konci svého těhotenství, protože si chci připomenout, že už jsem jednou v životě dokázala zhubnout na svou předporodní váhu. Našla jsem způsob, jak se dostat ze 78 kilo na 63, jak se cítit lépe a jak mít lepší fyzičku. Ráda bych se s vámi podělila o svou první cestu k lepšímu životu a zdraví. A to teď, kdy budu nastupovat po porodu na onu cestu znovu. Ráda bych předeslala, že diety nikdy nefungují . Musíte změnit svůj pohled na jídlo a život celkově a udržet si tento stav. Vaše tělo je chrám a je zásadní, čím ho krmíte a jak se k němu chováte. Jde tedy o změnu životního stylu a ne o krátkodovou dietu. Jak jsem ztloustla Nikdy jsem nebyla hubená. Jako malá holka jsem byla tak akorát, pak přišla puberta (zhruba 11 let) a ze mě se stala malá kulička. Je pravda, že v té době jsem se nijak neomezovala a jedla jsem to, co jsem chtěla a v libovolném množství. Tyčinky, čokoláda, svačina od mámy tradičně chleba s uzeninou, párky v rohlíku, guláš s šesti, k ...

Obědové menu z farmy na červen

V těchto článcích vám budu přinášet inspiraci a recepty na pokrmy ze surovin vypěstovaných u nás na farmě. Vy je samosebou můžete sehnat v obchodě, na farmářských trzích nebo přímo u farmáře. Všechny recepty ale budu spojovat sezónnost, zdraví životní styl a čerstvé suroviny. Tentokrát půjde jen o obědové menu. Příště zkusím třeba i menu na celý den :)  Polévka - Květáková s majoránkovými knedlíčky Smažený květák je klasika, ale pokud se vám nechce stát u plotny a smažit, zkuste tuto báječnou polévku. Květákový vývar jde skvěle k jemným knedlíčkům, které skvěle dochutí ideálně čerstvá majoránka.  Uvařte květák do měkka. Část si ho klidně můžete dát stranou na mozeček nebo smažení. Půlku ho nechte v hrnci. Do květákového vývaru přidejte sůl, pepř a petrželku. V misce si smíchjte strouhanku (pšeničnou, kukuřičnou...) smíchejte s vajíčkem, máslem, majoránkou, solí, pepřem a česnekem, který ale můžete i vynechat. Ze směsy dělejte knedlíčky a ty vhazujte do h...