Moje prababička žila prakticky na samotě, které se říkalo a říká Ostrov
na Blatensku. Zažila dva císaře a všechny prezidenty. Zemřela v roce
2014 ve věku 99 let. Celý její život prováděla tvrdá práce, nosila šátek
a zástěru a doma měla kouzelnou pec s plotnou, na které pekla tyto
vdolky. Spolu s kulajdou a škvarkovými plackami jde o recept, který
patří mezi naše rodinná dědictví. Těsto je ze surovin, které měli lidé
na vsi vždy po ruce - mléko, vejce, mouka. Naopak chybí tuk, který byl
drahý a nedostatkový. Vdolky jsou tak lahodné, že obvykle sním tak 4
naráz :)
Menší exkurz do historie


Recept
Na vdolky potřebujeme bílou hladkou pšeničnou mouku (500 g), 1 vejce, asi 350 ml mléka, kostku čerstvého droždí, špetku soli. Přidat můžeme i cukr na podporu kvasnic. Bílou mouku můžeme zaměnit i za celozrnnou nebo špaldovou. Vdolky pak budou hutnější, tmavší a změní chuť i výsledné nutriční hodnoty.
Do vlažného mléka s cukrem přidáme droždí. Necháme vzejít kvásek a ten přidáme k ostatní surovinám. Těsto opravdu pečlivě promícháme vařečkou (nebo přenecháme práci robotu). Těsto musí být hladké a musí krásně vonět. Následně necháme těsto kynout asi 40 minut na teplém místě. Ideální je blízkost kamen, ve kterých mezitím rozděláme oheň. V dnešních podmínkách si vystačíme s kontaktním grilem nebo se silnou litinovou pánví (ideálně palačinkovou), která nahradí plotnu. Z vykynutého těsta vyválíme oválek, ten rozkrájíme na kolečka a z nich uplácáme vdolky. Vdolky pak necháme ještě okynout. Nakynuté vdolečky pak klademe na rozpálené tály plotny. Pečte spíše po stranách a ne přímo nad ohněm, aby se vdolky zvenku nezpálily, ale uvnitř nebyly syrové. Vdolky pečte pomalu dokud nechytnou hnědý odstín. Pak je otočíme z druhé strany. Hotový vdolek je krásně měkký uvnitř a tvrdý zvenku. Při poklepání nožem zní dutě.
Co na ně?
Hotový vdolek z plotny se rozkrajuje (takže máte hned z jednoho dva :)). Na každou polovinu patří lžička domácích povidel vlastního výběru, ale nejlepší jsou ta švestková. Výborná jsou ale hrušková, jablečná nebo bezová. Na povidla se sype domácí tvaroh. Pokud nemáte domácí tvaroh, vystačíte si bohatě s tvrdým tvarohem na strouhání. Jako třešnička na dortu pak vdolek dozdobí lžička zakysané smetany. Takto se vdolky zdobí především v jižních Čechách. Nakyslý tvaroh a smetana skvěle dochucují sladká povidla.Ve středních Čechách se rozkrojené vdolky častěji potírají rozpuštěným máslem, následně se potírají povidlím a na vrch se sypou strouhaným perníkem. Tato kombinace je sladčí a také velmi chutná (ale já jako Jihočeška nedám dopustit na tvaroh).
Znáte vdolky? Věděli jste, že se pekly na plotně nebo znáte jen smažené bavorské vdolky? Zkusítě recept mojí prababičky?
Komentáře
Okomentovat