Přeskočit na hlavní obsah

Srpnové (dietní) recepty z farmy

Srpen je na vrcholu plodnosti zahrady. Pokud máte zahradu nebo chodíte na trhy, tak právě teď můžete vařit jen z lokální a čerstvé zeleniny. Málokdy vám přináším recepty, které by se nedaly označit za zdravé. Ani dnes to nebude jinak. Nechte se inspirovat celodenním menu z farmy, ve kterém nechám hned dvakrát zazářit cuketu :)

Snídaně

Mirabelkový ovesný koláč

 Mirabelky rostou běžně na vsích v remízcích. I ve městě na ně můžete narazit v parcích nebo sídlištích. Obvykle je nikdo netrhá a na nahnilých plodech jen hodují vosy. A přitom jde o moc dobré a sladké ovoce. 

Potřebujete na 1 malý koláč (2 porce):

1 vejce
100 g nízkotučného tvarohu
100 g mletých ovesných vloček
2 lžíce špaldové mouky
30 g ořechového oleje (nebo jiného)
1 lžičku skořice
1/2 prášku do pečiva
vodu
1 lžíci kukuřičného sirupu (jiné sladidlo)
ovoce- mirabelky (vypeckované, rozpůlené)

Tvaroh, vajíčko, vločky mouku, olej, skořici a prášek do pečiva smícháme. Podle konzistence dolijeme vodou. Konzistence by měla být na husté lité těsto. Na těsto vyskládáme ovoce. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut.
Podávat můžeme zakápnuté čekankovým nebo javorovým sirupem.


Oběd

Cuketový krém 

 Tuhle polévku vařím od července do října, zkrátka dokud rostou cukety, tak jednou týdně. Máme ji s manželem moc rádi. Chutnat bude i dětem, má krásně máslovou a jemnou chuť. A přitom je to jen zelenina. Na rodinou porci potřebujete jednu větší cuketu, 5 brambor, 4 mrkve a lžíci másla a lžíci oleje. Máslo dodá chuť, olej zase lepší výživové hodnoty. Na směsi tuků osmahněte nastrounou zeleninu. Když se bude trochu chytat, tím lépe. Zelenina zkaramelizuje a polévka bude mít lepší chuť. Zelenina začne pouštět vodu, můžete trochu vody přidat a dusit ji na kašičku. Když bude směs jednotná, dolijte vodu do požadovaného množství. Polévku dochuťte pepřem, solí nebo lépe solčankou (směs do polévek jen ze soli a a zeleniny) a přidejte půl lžičky muškátového květu nebo oříšku (nevynechávejte ho!). Pak 10 minut povařte. Nakonec vše rozmixujte ponorným mixerem. Podávejte s pažitkou, petrželkou a topinkou. Druhý den je ještě lepší



Pečené nadívané křepelky

Křepelky seženete u místního chovatele drůbeže. Po dohodě a příplatku jistě i v kuchyňské úpravě. Případně křepelku usmrtíte úderem a následným užíznutím či useknutím hlavy. Křepelku pak spařte v horké vodě, oškubejte, vykuchejte a odřízněte hlavu a pařátky. 

Omyté křepelky nadijte nádivkou te strouhanky, mleté papriky, másla, vajíčka, mléka, česneku, majoránky, soli a pepře (nebo jestli máte váš oblíbený recept na nádivku...). Křepelky vyskládejte do pekáčku, podlijte vodou, přidejte pár kousků másla, osolte, opepřete a okmínujte. Pečte asi hodinu a půl, posledních 20 minut odkryté, aby kůžička zezlátla. Pokud potřebujete přílohu, zvolte brambory, rýži nebo zeleninový salát.


Svačina

Green smoothie

Na zelené smoothie potřebujte jen rozmixovat letní jablíčko, okurku, limetkovou šťávu, banán a špenát nebo kapustu (zdroj kyseliny listové). Nařeďte vodou a ihned vypijte. Podávejte chlazené.

Večeře

Cuketové placičky 

200 g sýra (eidam, gouda, mozarella, je to vlastně celkem jedno) nastrouháte a přidáte 3 vajíčka, medvědí nebo obyčejný česnek, nastrouhanou cuketu, nastouhanou cibuli, majoránku, bazalku, oregáno a dvě nebo tři lžíce špaldové mouky. Vzniklou směs smažte jako placičky na třoše  řepkového oleje. Velká dobrota!

Vyzkoušíte nějaký recept? Znáte mirabelky a trháte je? Co vyříte z úrody cuket vy? Jedli jste někdy křepelku? 

Přeji krásný srpen :)



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Chovejte slepice!

Pokud uvažujete o pořízení nějakého hospodářského zvířete, vaše první volba by rozhodně měly být slepice. Je z nich všestranný užitek, potřebují minimum prostoru, stravy i péče. Za vaši lásku se vám však odvděčí vejci v bio kvalitě a třeba i chutným masem. Je už pak jen na vás, zda se rozhodnete zachránit slepičku z velkochovu nebo si pořídíte přímo chov konkrétního plemene. Vše, co o chovu potřebujete i nepotřebujete vědět, naleznete v článku.  Kde sehnat slepičky?  Nosnic se pravidelně zbavují drůbežárny , protože po nějaké době klesne snůška slepičky pod rentabilní udržitelnost. Slípky se pak rozprodávají za pár korun. Taková roční nosnice může ale stále nést třeba jedno vejce za dva dny, v létě a při dobré stravě i častěji. Ještě dva roky vás tak může zásobovat . A uděláte i dobrý skutek , kdy slepici, která zatím neviděla denní světlo nebo trávu uděláte šťastnou.  Další možnost je zeptat se souseda , jestli náhodou nemá mladé slepice na prodej. V ne...

Jak jsem zhubla 14 kilo

Tento článek píšu na konci svého těhotenství, protože si chci připomenout, že už jsem jednou v životě dokázala zhubnout na svou předporodní váhu. Našla jsem způsob, jak se dostat ze 78 kilo na 63, jak se cítit lépe a jak mít lepší fyzičku. Ráda bych se s vámi podělila o svou první cestu k lepšímu životu a zdraví. A to teď, kdy budu nastupovat po porodu na onu cestu znovu. Ráda bych předeslala, že diety nikdy nefungují . Musíte změnit svůj pohled na jídlo a život celkově a udržet si tento stav. Vaše tělo je chrám a je zásadní, čím ho krmíte a jak se k němu chováte. Jde tedy o změnu životního stylu a ne o krátkodovou dietu. Jak jsem ztloustla Nikdy jsem nebyla hubená. Jako malá holka jsem byla tak akorát, pak přišla puberta (zhruba 11 let) a ze mě se stala malá kulička. Je pravda, že v té době jsem se nijak neomezovala a jedla jsem to, co jsem chtěla a v libovolném množství. Tyčinky, čokoláda, svačina od mámy tradičně chleba s uzeninou, párky v rohlíku, guláš s šesti, k ...

Obědové menu z farmy na červen

V těchto článcích vám budu přinášet inspiraci a recepty na pokrmy ze surovin vypěstovaných u nás na farmě. Vy je samosebou můžete sehnat v obchodě, na farmářských trzích nebo přímo u farmáře. Všechny recepty ale budu spojovat sezónnost, zdraví životní styl a čerstvé suroviny. Tentokrát půjde jen o obědové menu. Příště zkusím třeba i menu na celý den :)  Polévka - Květáková s majoránkovými knedlíčky Smažený květák je klasika, ale pokud se vám nechce stát u plotny a smažit, zkuste tuto báječnou polévku. Květákový vývar jde skvěle k jemným knedlíčkům, které skvěle dochutí ideálně čerstvá majoránka.  Uvařte květák do měkka. Část si ho klidně můžete dát stranou na mozeček nebo smažení. Půlku ho nechte v hrnci. Do květákového vývaru přidejte sůl, pepř a petrželku. V misce si smíchjte strouhanku (pšeničnou, kukuřičnou...) smíchejte s vajíčkem, máslem, majoránkou, solí, pepřem a česnekem, který ale můžete i vynechat. Ze směsy dělejte knedlíčky a ty vhazujte do h...