Srpen je na vrcholu plodnosti zahrady. Pokud máte zahradu nebo chodíte na trhy, tak právě teď můžete vařit jen z lokální a čerstvé zeleniny. Málokdy vám přináším recepty, které by se nedaly označit za zdravé. Ani dnes to nebude jinak. Nechte se inspirovat celodenním menu z farmy, ve kterém nechám hned dvakrát zazářit cuketu :)
Snídaně
Mirabelkový ovesný koláč
Mirabelky rostou běžně na vsích v remízcích. I ve městě na ně můžete narazit v parcích nebo sídlištích. Obvykle je nikdo netrhá a na nahnilých plodech jen hodují vosy. A přitom jde o moc dobré a sladké ovoce.
Potřebujete na 1 malý koláč (2 porce):
1 vejce
100 g nízkotučného tvarohu
100 g mletých ovesných vloček
2 lžíce špaldové mouky
30 g ořechového oleje (nebo jiného)
1 lžičku skořice
1/2 prášku do pečiva
vodu
1 lžíci kukuřičného sirupu (jiné sladidlo)
ovoce- mirabelky (vypeckované, rozpůlené)
Tvaroh, vajíčko, vločky mouku, olej, skořici a prášek do pečiva
smícháme. Podle konzistence dolijeme vodou. Konzistence by měla být na
husté lité těsto. Na těsto vyskládáme ovoce. Pečeme v předehřáté troubě
na 180 stupňů asi 20 minut.
Podávat můžeme zakápnuté čekankovým nebo javorovým sirupem.
Oběd
Cuketový krém
Tuhle
polévku vařím od července do října, zkrátka dokud rostou cukety, tak
jednou týdně. Máme ji s manželem moc rádi. Chutnat bude i dětem, má
krásně máslovou a jemnou chuť. A přitom je to jen zelenina. Na rodinou
porci potřebujete jednu větší cuketu, 5 brambor, 4 mrkve a lžíci másla a
lžíci oleje. Máslo dodá chuť, olej zase lepší výživové hodnoty. Na
směsi tuků osmahněte nastrounou zeleninu. Když
se bude trochu chytat, tím lépe. Zelenina zkaramelizuje a polévka bude
mít lepší chuť. Zelenina začne pouštět vodu, můžete trochu vody přidat a
dusit ji na kašičku. Když bude směs jednotná, dolijte vodu do
požadovaného množství. Polévku dochuťte pepřem, solí nebo lépe solčankou
(směs do polévek jen ze soli a a zeleniny) a přidejte půl lžičky
muškátového květu nebo oříšku (nevynechávejte ho!). Pak 10 minut
povařte. Nakonec vše rozmixujte ponorným mixerem. Podávejte s pažitkou,
petrželkou a topinkou. Druhý den je ještě lepší
Pečené nadívané křepelky
Křepelky seženete u místního chovatele drůbeže. Po dohodě a příplatku jistě i v kuchyňské úpravě. Případně křepelku usmrtíte úderem a následným užíznutím či useknutím hlavy. Křepelku pak spařte v horké vodě, oškubejte, vykuchejte a odřízněte hlavu a pařátky.
Omyté křepelky nadijte nádivkou te strouhanky, mleté papriky, másla, vajíčka, mléka, česneku, majoránky, soli a pepře (nebo jestli máte váš oblíbený recept na nádivku...). Křepelky vyskládejte do pekáčku, podlijte vodou, přidejte pár kousků másla, osolte, opepřete a okmínujte. Pečte asi hodinu a půl, posledních 20 minut odkryté, aby kůžička zezlátla. Pokud potřebujete přílohu, zvolte brambory, rýži nebo zeleninový salát.
Svačina
Green smoothie
Na zelené smoothie potřebujte jen rozmixovat letní jablíčko, okurku, limetkovou šťávu, banán a špenát nebo kapustu (zdroj kyseliny listové). Nařeďte vodou a ihned vypijte. Podávejte chlazené.
Večeře
Cuketové placičky
200 g sýra (eidam, gouda, mozarella, je to vlastně celkem jedno) nastrouháte a přidáte 3 vajíčka, medvědí nebo obyčejný česnek, nastrouhanou cuketu, nastouhanou cibuli, majoránku, bazalku, oregáno a dvě nebo tři lžíce špaldové mouky. Vzniklou směs smažte jako placičky na třoše řepkového oleje. Velká dobrota!
Vyzkoušíte nějaký recept? Znáte mirabelky a trháte je? Co vyříte z úrody cuket vy? Jedli jste někdy křepelku?
Přeji krásný srpen :)
Komentáře
Okomentovat