Přeskočit na hlavní obsah

Obědové menu z farmy na červen

V těchto článcích vám budu přinášet inspiraci a recepty na pokrmy ze surovin vypěstovaných u nás na farmě. Vy je samosebou můžete sehnat v obchodě, na farmářských trzích nebo přímo u farmáře. Všechny recepty ale budu spojovat sezónnost, zdraví životní styl a čerstvé suroviny. Tentokrát půjde jen o obědové menu. Příště zkusím třeba i menu na celý den :)





 Polévka - Květáková s majoránkovými knedlíčky


Smažený květák je klasika, ale pokud se vám nechce stát u plotny a smažit, zkuste tuto báječnou polévku. Květákový vývar jde skvěle k jemným knedlíčkům, které skvěle dochutí ideálně čerstvá majoránka. 

Uvařte květák do měkka. Část si ho klidně můžete dát stranou na mozeček nebo smažení. Půlku ho nechte v hrnci. Do květákového vývaru přidejte sůl, pepř a petrželku. V misce si smíchjte strouhanku (pšeničnou, kukuřičnou...) smíchejte s vajíčkem, máslem, majoránkou, solí, pepřem a česnekem, který ale můžete i vynechat. Ze směsy dělejte knedlíčky a ty vhazujte do horkého vývaru. Když vyplavou, polévka je hotová.



Hlavní chod - Pečené selečí s ranými bramborami a máslovým hráškem 

Kýta z odrostlejšího prasátka, brambory nakopané přímo z pole a hrášek posbíraný u plotu, kde se svíjí jako had. Výborné letní jídlo. Vepřové můžete nahradit i mladým kuřátkem. 

Vepřovou kýtu jsem okořenila jen sušenými rajčaty, solí a bazalkou. Pak jsem ji pekla celou noc v peci po chlebu. V domácích podmínkách stačí pozvolné pečení při nižší teplotě asi 3 hodiny. Nové brambory jsem jen uvařila v osolené vodě s kmínem. Před podáváním jsem je potřela máslem a ještě dosolila. Hrášek je čerstvý mladý natrhaný z pole, udušený na másle. Nemučte ho na pánvičce dlouho, ať neztratí vitamíny, čerstvost a zelenou barvu. 

 

Dezert- Jahodový koláč

Jahodový koláč je klasika. Z tohoto rozhodně nepřiberete. Skvěle vás zasytí lehký tvarohový krém.  

Základ jsou 2 vajíčka vyšlehaná s 2 lžícemi cukru krystal a 100g tuku, v tomto případě hery. Hrnek (250ml) polohrubé mouky jsem smíchala se lžičkou kypřícího prášku do pečiva z vinného kamene. Mouku jsem postupně přimíchala k vajíčkové směsi, dochutila jsem ještě rumem, kokosem, špetkou soli a naředila dvěma lžícemi mléka. Těsto jsem nalila do formy vytřené sádlem a vysypané kokosem s hrubou moukou. Pečeme do zlatova. Krém je odtučněný tvaroh (asi 250g) smíchaný s kokosem a dvěma lžícemi medu (jiné sladidlo se moc nehodí, med má specifickou chuť, která sem úplně sedí). Na vychladlý korpus jsem natřela krém, na krém pokladla jahody a na ně jsem vylila vychladlou želatinu z agaru, kterou jsem uvařila podle návodu v jahodové šťávě z čerstvých jahod.


Jako nápoj doporučuji vodu ochucenou mátou, limetkou a ledem.

Co vaříte v létě vy? Pěstujete si nějaké suroviny na zahradě nebo aspoň bylinky v truhlíku za oknem?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Chovejte slepice!

Pokud uvažujete o pořízení nějakého hospodářského zvířete, vaše první volba by rozhodně měly být slepice. Je z nich všestranný užitek, potřebují minimum prostoru, stravy i péče. Za vaši lásku se vám však odvděčí vejci v bio kvalitě a třeba i chutným masem. Je už pak jen na vás, zda se rozhodnete zachránit slepičku z velkochovu nebo si pořídíte přímo chov konkrétního plemene. Vše, co o chovu potřebujete i nepotřebujete vědět, naleznete v článku.  Kde sehnat slepičky?  Nosnic se pravidelně zbavují drůbežárny , protože po nějaké době klesne snůška slepičky pod rentabilní udržitelnost. Slípky se pak rozprodávají za pár korun. Taková roční nosnice může ale stále nést třeba jedno vejce za dva dny, v létě a při dobré stravě i častěji. Ještě dva roky vás tak může zásobovat . A uděláte i dobrý skutek , kdy slepici, která zatím neviděla denní světlo nebo trávu uděláte šťastnou.  Další možnost je zeptat se souseda , jestli náhodou nemá mladé slepice na prodej. V ne...

Jak jsem zhubla 14 kilo

Tento článek píšu na konci svého těhotenství, protože si chci připomenout, že už jsem jednou v životě dokázala zhubnout na svou předporodní váhu. Našla jsem způsob, jak se dostat ze 78 kilo na 63, jak se cítit lépe a jak mít lepší fyzičku. Ráda bych se s vámi podělila o svou první cestu k lepšímu životu a zdraví. A to teď, kdy budu nastupovat po porodu na onu cestu znovu. Ráda bych předeslala, že diety nikdy nefungují . Musíte změnit svůj pohled na jídlo a život celkově a udržet si tento stav. Vaše tělo je chrám a je zásadní, čím ho krmíte a jak se k němu chováte. Jde tedy o změnu životního stylu a ne o krátkodovou dietu. Jak jsem ztloustla Nikdy jsem nebyla hubená. Jako malá holka jsem byla tak akorát, pak přišla puberta (zhruba 11 let) a ze mě se stala malá kulička. Je pravda, že v té době jsem se nijak neomezovala a jedla jsem to, co jsem chtěla a v libovolném množství. Tyčinky, čokoláda, svačina od mámy tradičně chleba s uzeninou, párky v rohlíku, guláš s šesti, k ...