Přeskočit na hlavní obsah

Celodenní menu na červenec

Dnes nabízím ispiraci, co sezónního a dobrého si dát v červenci. Projděte zahradu nebo místní trhy či zemědělce a uvařte si lehké letní rychlovky. Přeci se v létě nebudete mordovat u sporáku celý den. Navíc teď na mateřské nemůžu trávit u plotny déle než 30 minut  :)



Snídaně

Palačinky s tvarohem a karamelizovanými broskvemi

Možná máte svůj osvědčený recept na palačinky. Já dělám klasiku: vejce, hladká mouka (může být i špaldová či jakákoliv jiná), mléko, vanilkový cukr (dělám si domácí z pravé vanilky), špetka soli a přímo do těsta lžíci řepkového oleje, pak se nemusí moc potírat pánvička. Palačinky připravuji na palačinkové pánvi, která je na to skvělá. Po palačinkách hodím na pánev kousky broskve, přidám trochu cukru nebo sirupu a máslo. Ovoce krásně zkaramelizuje a zvýrazní svou chuť. Palačinky potřu polotučným tvarohem a na vrch poliju ovocem a vzniklým karamelovým sirupem. 


Oběd

Rychlé karbanátky s pečeným bramborem a salátem z řepových lístků

Mleté vepřové maso, které máme z našich přeštíků jsem smíchala s vajíčkem, majoránkou, pepřem, dobromyslí, trochou strouhanky a strouhaným parmazánem. Solte přiměřeně, parmazán je slaný. Vše jsem důkladně přomíchala a vytvarovala karbanátky. Ty jsem dala na polovinu plechu do trouby a pomazala olejem. Na druhou polovinu plechu jsem pokrájela brambory a zakápla také lžicí oleje. Za 35 minut v předehřáté trobě jsem servírovala.  Salát je namíchaný z toho, co vydala zahrada. Rajčata, ledový salát a hlavně mladé řepové lístky. Vše smíchané s dresinkem z oleje, citrónové šťávy a cukru.



Svačinka 

Pudink s čerstvým ovocem

Možná jste zvyklí vařit pudink se sirupem, kompotem nebo piškoty. Zkuste ho ale v létě servírovat studený s čerstvým ovocem. Vařte podle návodu. Sladit můžete i stévií nebo třtinovým cukrem.










Večeře 

Čočkový salát 

 Potřebovat budete: čočku, rajčata (v zimě nahraďte sušenými nebo zavařenými), řapíkatý celer, jarní cibulku, na zálivku potom protlak, med, sůl, česnek, citrónovou šťávu, pepř a za studena lisovaný olej

Čočku uvaříme do měkka (asi 15 minut). Vychladlou čočku smícháme s pokrájenou cibulkou, rajčaty a řapíkatým celerem. Rajčátka jsem schválně volila červená i žlutá, kvůli barvě. Ingredience na zálivku smícháme v takovém poměru, aby nám zálivka chutnala. Vše smícháme a podáváme jako lehké hlavní jídlo ideálně s kouskem topinky (ale já jím topinky ke všemu, takže mě neposlouchejte )


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Chovejte slepice!

Pokud uvažujete o pořízení nějakého hospodářského zvířete, vaše první volba by rozhodně měly být slepice. Je z nich všestranný užitek, potřebují minimum prostoru, stravy i péče. Za vaši lásku se vám však odvděčí vejci v bio kvalitě a třeba i chutným masem. Je už pak jen na vás, zda se rozhodnete zachránit slepičku z velkochovu nebo si pořídíte přímo chov konkrétního plemene. Vše, co o chovu potřebujete i nepotřebujete vědět, naleznete v článku.  Kde sehnat slepičky?  Nosnic se pravidelně zbavují drůbežárny , protože po nějaké době klesne snůška slepičky pod rentabilní udržitelnost. Slípky se pak rozprodávají za pár korun. Taková roční nosnice může ale stále nést třeba jedno vejce za dva dny, v létě a při dobré stravě i častěji. Ještě dva roky vás tak může zásobovat . A uděláte i dobrý skutek , kdy slepici, která zatím neviděla denní světlo nebo trávu uděláte šťastnou.  Další možnost je zeptat se souseda , jestli náhodou nemá mladé slepice na prodej. V ne...

Jak jsem zhubla 14 kilo

Tento článek píšu na konci svého těhotenství, protože si chci připomenout, že už jsem jednou v životě dokázala zhubnout na svou předporodní váhu. Našla jsem způsob, jak se dostat ze 78 kilo na 63, jak se cítit lépe a jak mít lepší fyzičku. Ráda bych se s vámi podělila o svou první cestu k lepšímu životu a zdraví. A to teď, kdy budu nastupovat po porodu na onu cestu znovu. Ráda bych předeslala, že diety nikdy nefungují . Musíte změnit svůj pohled na jídlo a život celkově a udržet si tento stav. Vaše tělo je chrám a je zásadní, čím ho krmíte a jak se k němu chováte. Jde tedy o změnu životního stylu a ne o krátkodovou dietu. Jak jsem ztloustla Nikdy jsem nebyla hubená. Jako malá holka jsem byla tak akorát, pak přišla puberta (zhruba 11 let) a ze mě se stala malá kulička. Je pravda, že v té době jsem se nijak neomezovala a jedla jsem to, co jsem chtěla a v libovolném množství. Tyčinky, čokoláda, svačina od mámy tradičně chleba s uzeninou, párky v rohlíku, guláš s šesti, k ...

Obědové menu z farmy na červen

V těchto článcích vám budu přinášet inspiraci a recepty na pokrmy ze surovin vypěstovaných u nás na farmě. Vy je samosebou můžete sehnat v obchodě, na farmářských trzích nebo přímo u farmáře. Všechny recepty ale budu spojovat sezónnost, zdraví životní styl a čerstvé suroviny. Tentokrát půjde jen o obědové menu. Příště zkusím třeba i menu na celý den :)  Polévka - Květáková s majoránkovými knedlíčky Smažený květák je klasika, ale pokud se vám nechce stát u plotny a smažit, zkuste tuto báječnou polévku. Květákový vývar jde skvěle k jemným knedlíčkům, které skvěle dochutí ideálně čerstvá majoránka.  Uvařte květák do měkka. Část si ho klidně můžete dát stranou na mozeček nebo smažení. Půlku ho nechte v hrnci. Do květákového vývaru přidejte sůl, pepř a petrželku. V misce si smíchjte strouhanku (pšeničnou, kukuřičnou...) smíchejte s vajíčkem, máslem, majoránkou, solí, pepřem a česnekem, který ale můžete i vynechat. Ze směsy dělejte knedlíčky a ty vhazujte do h...