Pokud uvažujete o pořízení nějakého hospodářského zvířete, vaše první volba by rozhodně měly být slepice. Je z nich všestranný užitek, potřebují minimum prostoru, stravy i péče. Za vaši lásku se vám však odvděčí vejci v bio kvalitě a třeba i chutným masem. Je už pak jen na vás, zda se rozhodnete zachránit slepičku z velkochovu nebo si pořídíte přímo chov konkrétního plemene. Vše, co o chovu potřebujete i nepotřebujete vědět, naleznete v článku.
Kde sehnat slepičky?
Nosnic se pravidelně zbavují drůbežárny, protože po nějaké době klesne snůška slepičky pod rentabilní udržitelnost. Slípky se pak rozprodávají za pár korun. Taková roční nosnice může ale stále nést třeba jedno vejce za dva dny, v létě a při dobré stravě i častěji. Ještě dva roky vás tak může zásobovat. A uděláte i dobrý skutek, kdy slepici, která zatím neviděla denní světlo nebo trávu uděláte šťastnou.
Další možnost je zeptat se souseda, jestli náhodou nemá mladé slepice na prodej. V neposlední řadě je tu možnost nákupu přímo od chovatele. Ty můžete najít přes místní spolek chovatelů nebo je vyhledat na výstavách drůbeže. Taková slepice pak možná příjde dráž, ale bude opravdu mladá, zdravá, krásná a bude splňovat atributy svého plemene (o plemenech níže).
Pokud se pak sami budete chtít stát chovateli, můžete si nakoupit i oplodněná vajíčka a pořídit si elektrickou umělou líheň, která nahrazuje teplo kvočny. To je však už vyšší investice a péče o čerstvě vylíhlá kuřátka vyžaduje rovněž vědomosti, práci a finance. V takovém případě vám už doporučím nějakou odbornější literaturu.
orpingtonka na výstavě ČSCH |
![]() |
Odchov čerstvě vylíhlých kuřátek, pod lampou a v teple |
Pozemek jak dlaň
Pokud bydlíte v domku a máte aspoň kousek pozemku či zahrady, určitě na něm uživíte pár slípek. Pro menší rodinku stačí bohatě 4-5 slepiček, a těm stačí opravdu kousek zahrádky. Počítejte však s tím, že jde o hrabavou drůbež a zahrada bude brzy zbavená všech trsů trávy a zbyde jen zem. I v té ale budou slepice hledat broučky a popelit se. Trávu jim pak můžete sekat, vysypat k nim obsah sekačky nebo jim můžete i trávu pěstovat v bedýnkách a postupně jim celé trsy předhazovat.
Pokud bydlíte v bytě, těžko si dáte slepice do obýváku nebo na balkón. Můžete si ale pronajmout kus pozemku v nějaké komunitní zahradě či centru. Dát si slepičky k příbuzným s domkem a dělit se s nimi o produkci. Můžete si pronajmout nebo koupit zahradu v kolonii. Možnosti jsou omezené, ale pokud budete chtít, věřím, že nějakou cestu najdete.
Takto velký pozemek se slepicím líbí, ale není nutný |
![]() |
Bohatě stačí kout s kompostem ve dvoře |
Kurník je základ
Slepičky by měly být chráněny před deštěm, mrazem a dalšími nepřízněmi počasí. Zkrátka potřebují kus střechy nad hlavou. Ideální je zavírací kurník, který pořídíte za pár korun nebo si ho třeba i sami stlučete z prken. Takový kurník by měl mít bidýlko, na němž slepice spí. Zásadní jsou pak snůšky. Slámou vystlané pohodlné kouty nebo poličky, do kterých slepice ničím nerušené snáší. Kurník by měl být zavírací. Slepice se soumrakem zalézají do bezpečí kurníku a zavřené přečkají noc, kdy se vám snadno na pozemek vloudí kuna nebo liška. Pokud máte hodně slepic na větším pozemku dál od domova, vyplatí se celý prostor zasíťovat, protože po slepici s chutí sáhne kolem letící dravec.
Kurník pravidelně čistěte. Alespoň 1 týdně. Vystlat ho můžete senem, slámou nebo pilinami. Pro vajíčka si samosebou choďte denně. Může se pak snadno stát, že je nějaká slípka začně rozklovávat a jíst. To už ji pak nikdy neodnaučíte a bude muset na pekáč. Některé slepice taky můžou zanášet, to znamená, že nesnáší do snůšek, které vybíráte. Buď musíte vysledovat, kam vám chodí zanášet, a nebo se s takovou slepicí také rozlučte.
Jednou za čtvrt až půl roku byste měli kurník vydesinfikovat. Používá se louh nebo vápno. Vždy buďte opatrní a slepice odneste na celý den nebo dva jinam.
Náš kurník pro asi 8 slepic (vedle je kachník) |
Na videu můžete vidět typ velkého kurníku se snůškami a jejich čištění.
Krmení
Slepice musí mít celý den k dispozici vodu. Tu jim denně měňte. V zimě bude zamrzat, v létě se zas rychle kazí (je potřeba vymývat nádoby proti vzniku řasy). Celodenně by také měly mít přístup k pšenici. Ta je nejvhodnější obilninou pro slepice. Někdo krmí také kukuřici nebo směs obojího. Luštěniny, jako je namočený hrách, mají také slepice rády. Pšenice není drahá a můžete si ji nakoupit od zemědělce na celý rok do zásoby. V případě zájmu můžete slepice krmit i směsemi. Jestli pak zvolíte konvenční nebo bio směsi, je jen na vás. Ale strava slepic ovlivní i kvalitu masa a vajec.
Slepice nepohrdnou zbytky z vaší kuchyně nebo statku. Sní zbytky zeleniny, oběda nebo třeba syrovátku, která vznikne po výrobě tvarohu. Čím bohatší strava bude, tím šťastnější a zdravější slepice. Nikdy jim ale nepředhazujte pokrmy shnilé nebo plesnivé. Nakonec totiž vše v podobě vajec tak jako tak sníte vy.
Slepicím také vracejte skořápky z již snězených vajec. Ty však nechte pečlivě vyschnout a pak je podrťte, ať v nich nevyvoláváte touhu klofnout si do vajec čerstvě snesených. Skořápkami slepicím dopřejete dostatek vápníku, který potřebují pro tvorbu nových skořápek.
V neposlední řadě slepicím chutná tráva a býlí. Výborný je hlavně ptačinec, který získal jméno právě podle jeho obliby u drůbeže (mimochodem, je jedlý i pro lidi, na chlebu chutná skvěle). Ocení také každého broučka nebo slimáčka, kterého si samy uloví.
Na vodu se dají koupit různé zásobníky a vědra. Na obilí zase krmítka. Tím zaručíte, že si slepičky krmení a vodu nezašpiní a nevylejí.
Na vodu se dají koupit různé zásobníky a vědra. Na obilí zase krmítka. Tím zaručíte, že si slepičky krmení a vodu nezašpiní a nevylejí.
Slepičky ocení i zbytky z vašeho stolu, zbytek nechají na kompostu |
![]() |
Ptačinec |
Plemena
Obecně platí, že zvíře vkládá energii nabytou z jídla jen jedním směrem. Proto máme mléčná a masná plemena krav nebo čistě vlnařská plemena ovcí. U slepic hledíme na to, zda jde o nosnice nebo o masné plemeno. Nosnice bývají drobné, ale mohou vám poskytnout i okolo 200 vajec ročně. Masná plemena snáší méně, ale největší masná plemena slepic poskytují i pěti kilová zvířata s velkými prsními a steheními svaly. Kombinovaná plemena jsou pak kompromis obojího. Dnes můžete vybírat mezi Vlaškami, Orpingtonkami, Hedvábničkami, Brahmankami, Cemanskou slepicí...Já tu rozepíšu a uvedu jen ta plemena, se kterými máme přímo my zkušenosti.
Jsou typicky bílé a vyšlechtěny byly v Itálii. Snáší až 220 vajec ročně. Typickými znaky je drobný vzhled a sháňlivost. V praxi to pak vypadá tak, že ať máte sebevětší pozemek, stejně je najdete za plotem, jak hrabou u souseda na kompostu. :D
Sussexky
Anglické masné plemeno. Slepice dosahují váhy 3 kilogramů. Jde o klidná zvířata, která mají bezproblémové mateřství i růst kuřat, tím pádem jsou ideální pro začátečníky chovatele.
Wyandotky
Vyšlechtěny byly v USA a jsou v Čechách velmi běžně k vidění v
nejrůznějších barevných variantách. Jde o klidné a nenáročné plemeno na
chov i stravu. Slepice dorůstají do váhy 2 kil a snáší až 180 vajec ročně.
Pokud chcete být pravými vlastenci, máme i dvě čistě česká plemena.
Tím prvním je česká slepice zlatě kropenatá. Vyznačuje se velmi živým temperamentem, ostražitostí až plachostí, značnou otužilostí a velkou shánlivostí. Tyto vlastnosti jí předurčují
zejména pro chov ve velkých výbězích. Jde o kombinované plemeno, která má i velký estetický potenciál. Každé jejich peříčko je jako malované. Druhým českým plemenem je Šumavanka, která byla vyšlechtěna ze zbytků posledních původních šumavských slepic. Jde tedy o velmi otužilou slípku se silnými kořeny.
Mladá slepička zlaté kropenky, vychovali jsme ji od vejcete |
Kohout, ano nebo ne?
Kohouta ke snášení vajíček nepotřebujete. Ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že slepice s kohoutem jsou vždy šťastnější. Kohout je krásné zvíře a slepice si poctivě hlídá. Pozor jen na agresivní kohouty a to zvlášť, pokud máte děti. Kohout, který vystartuje po vás nebo dítěti, nemá na vašem dvorku místo. Existují ale i velmi hodná zvířata, která se stanou vašimi mazlíčky a budou vás každé ráno budit svým milým kokrháním.
Musíte ale počítat s tím, že vajíčka budou oplodněná. To ale ničemu nevadí. Slepicím je musíte jen brzy sebrat. Nemusí být také oplodněná zdaleka všechna. Na jaře si slepice mohou začít tvořit snůšky. Denně budou snášet na jedno místo vejce, a když usoudí, že už to stačí, sednou na ně. Měsíc pak na vajíčkách sedí, dokud se nevylíhnou malá kuřátka. Ty za sebou pak kvočna vodí a stará se o ně. Některé slepice jsou dobré matky, jiné zase špatné. V tom případě můžete sáhnout po již zmíněné umělé líhni a pak vychovávat kuřátka sami. Slepičky můžete prodat, darovat, nebo si je nechat na snášení vajec. Kohoutci se zhruba v půl až jednom roce zabijí. Jejich maso je výborné a kohout na víně je skutečná delikatesa.
Porážka a spracování masa
Drůbež se poráží z pravidla useknutím hlavy. Šikovný řezník chovatel zvládne slepici usmrtit sám. Stačí mu špalek, sekyrka a speciální chmat, kterým slepici chytne za křídla. Ona se znehybní a vystrčí krk dopředu. Smrt nastává v okamžiku. Pokud chcete zvíře napřed omráčit, můžete použít speciální porážecí pistoli na králíky a drůbež. Drobné slepice pistole pomocí pístu a pružiny okamžitě usmrtí, větší kusy omráčí. Po porážce je nutné slepici spařit horkou vodou, která má zhruba 70 stupňů. Vroucí voda z těla stáhne i kůži, naopak jen vlažná voda nepovolí peří. Hrabavá drůbež se obecně škube lépe než drůbež vodní. Pokud máte větší chov, jistě se vám vyplatí elektrická škubačka, která slepici oškube v řádu vteřin. Po oškubání následuje vyvržení vnitřností. Ponechat si můžete droby jako jsou játra, srdce či žaludek. Skvěle se hodí do polévky nebo do nádivky. Maso pak nechte do druhého dne v chladu a následně spracujte jak jste zvyklí.
K pečení se hodí hlavně kuřata a mladé kusy. Nejlepší jsou tak zvaní brojleři (ty chováme pouze na maso). Mladý kohout se skvěle hodí do ragú a omáček. Starší slepice najde využití po delším vaření v omáčce nebo ještě lépe ve výživném vývaru.
![]() |
Poctivý vývar |
Zdravá slepice
Zdravá slepička má zdravé, husté a lesklé peří. Je aktivní, veselá, sháňlivá. Okolí kloaky je čisté, hřebínek je červený. Zvíře má chuť k jídlu a pravidelnou snůšku. Pařáty jsou bez boláků a srůstů. Prsa jsou svalnatá, kosti nejsou vystouplé. Pokud tomu tak není, může se jednat o staré zvíře, které už stejně nesnáší nebo o nemocnou slepici. V případě stáří je někdy lépe slepici ušetřit trápení a ukončit její život. V případě nemoci je lépe volat veterináře, který zvíře prohlédne a napíše medikaci. Někdy jde i o těžké choroby, které mohou zasáhnout celý chov. Nemocné zvíře tak raději hned izolujte.
Parazitem, který běžně potrápí nejen slípky ale i vás, je čmelík kuří. Jde o drobného pavoučka, který žije v kurnících a měří jen asi 0,6 mm (ale až vám poleze po ruce, tak ho uvidíte :)). Teto hmyz slepice trápí, kouše a svědí. Navíc může přenášet různé závažnější nemoci. Pravidelná hygiena a desinfekce kurníku od čmelíka pomůže. V chovatelských potřebách se dá sehnat i spej Čmelíkostop. Kurník také můžete postavit pod vlašský ořech nebo jeho listím stlát podlahu v kurníku. Ořech působí proti všem hmyzím parazitům.
Vejce a snůška
Vejce sbírejte každý den. Neumývejte je ve vodě, ale jen zbavte od hrubých nečistot. Uskladníte je nejlépe v teplotě od 5 do 18 stupňů Celsia. Vhodná je chladná spíž nebo lednice. Vejce by měla být v platech tupým koncem vzhůru. Pro delší uskladnění se můžete inspirovat metodami našich babiček a naložit vejce do vápna nebo písku. Tak vejce vydržela do zimy, kdy je snůška horší.
Ne nadarmo se používá fráze "vstávat se slepicemi". Slepice se až obdivuhodně řídí slunečním cyklem. V létě tak v kurníku nedočkavě kvokají i ve 4 ráno a na bidýlka usedají až s devátou večerní. Naopak v zimě jsou aktivní sotva pár hodin a okolo čtvrté už můžete zavírat spící slepice v kurníku. Podle tohoto režimu a také kvality a rozmanitosti stravy se v průběhu roku mění snůška. Musíte tedy počítat s tím, že v zimě možná někdy pocítíte vajec nedostatek. Můžete se tak aspoň trochu vžít do kůže našich předků, kteří skutečně museli shromažďovat zásoby a vše uskladňovat, protože v zimě bylo málo prostě všeho.
Ne nadarmo se používá fráze "vstávat se slepicemi". Slepice se až obdivuhodně řídí slunečním cyklem. V létě tak v kurníku nedočkavě kvokají i ve 4 ráno a na bidýlka usedají až s devátou večerní. Naopak v zimě jsou aktivní sotva pár hodin a okolo čtvrté už můžete zavírat spící slepice v kurníku. Podle tohoto režimu a také kvality a rozmanitosti stravy se v průběhu roku mění snůška. Musíte tedy počítat s tím, že v zimě možná někdy pocítíte vajec nedostatek. Můžete se tak aspoň trochu vžít do kůže našich předků, kteří skutečně museli shromažďovat zásoby a vše uskladňovat, protože v zimě bylo málo prostě všeho.
Dávno již není pravda, že by vejce zvyšovala cholesterol. Naopak jde o velmi zdravou potravinu. Jsou bohatá na bílkoviny a tuky. Nic se ale nemá přehánět. Dvě až tři denně pro dospělého bohatě stačí. Skvěle se hodí do zdravého životního stylu i do redukcí.
uskladnění vajec podle našich babiček (z Hoslovického mlýna) |
Etika chovu slepic
Samostatnou kapitolou je pak zacházení s kohoutky, což dnes prakticky nikdo neřeší. To je důvod proč vegani odmítají i vejce z domácích chovů. Přirozeně se totiž rodí o něco málo více kohoutků než slepiček (přinejmenším je to 50/50). Kohoutci se však ještě jako malá kuřátka zabijejí nebo melou do směsí pro zvířata. I doma na dvorku připadá na jednu vaši nosnici jeden mrtvý kohoutek.
Slepice jako kamarád
Slepičky jsou veselá a milá zvířata. Můžete si je ochočit. Jistě bude každé vaše ráno veselejší, když výjdete na dvorek a otevřete dveře kurníku. Celé dny pak můžete sledovat hrabání a klofání těchto milých stvoření, vyčistit si u toho hlavu a na nic nemyslet. Časem vám třeba budou i skákat do klína a zobat vám z ruky. Večer si pak pochutnáte na těch nejlepších míchaných vejcích. A proč budou nejlepší? Protože je snesla vaše vymazelená slepice, o kterou se staráte, víte co jedla a ten pocit je k nezaplacení.
Chováte nějaká domácí zvířata pro vlastní produkci masa a vajec (případně dalších produktů)? Máte zkušenost s chovem slepic? Máte nějaké konkrétní, třeba i neobvyklé, plemeno? Přesvědčila jsem vás k chovu? Dejte mi vědět do komentářů :)
Komentáře
Okomentovat